דף הבית >> טיפים ומאמרים >> הסוכרת בעיני הרפואה הסינית

הסוכרת בעיני הרפואה הסינית

הקדמה

סוכרת היא מחלה מורכבת הן בראיה מערבית והן בזו הסינית, מחלה זו ידועה מקדמת דנא על שתי צורותיה העיקריות:
1. סוכרת מסוג 1 – סוכרת נעורים, המאפיינת אנשים צעירים ללא תלות במשקלם הראשוני. ניתן להגדיר סוג זה של סוכרת כמצב דלקתי של חיסון עצמי, הפוגע בתאי ביתא בלבלב ונוצרת תלות באינסולין.
2. סוכרת מסוג 2 – סוכרת מבוגרים, המאפיינת אנשים מעל גיל 40 רובם שמנים. התופעה מתפתחת באיטיות ויש לה הקשרים גנטיים וסביבתיים. הגוף נזקק ליותר אינסולין ממה שהוא יכול לייצר. ניתן להפיק את האינסולין ע"י תרופות המעודדות את ייצור תאי הביתא בלבלב. במחלה נוצר פגם בתאי ביתא שבלבלב הגורם להפרשת אינסולין פגומה ביחס לרמת הגלוקוז בדם. תאי הגוף מתנגדים לאינסולין הקיים.

אבחון מחלת סוכרת מסוג 2

הסימפטומים האופייניים להימצאות המחלה שרמת הסוכר בדם גבוהה כוללים צימאון, התייבשות, השתנת יתר, ירידה במשקל (למרות אכילה רגילה), רעב מוגבר, עקצוץ באיברי המין או באור, ראייה מטושטשת, עייפות והחלמה איטית של פצעים. ניתן לאבחן את המחלה על פי אבחון סיבוכים האופייניים למחלה.

סוכרת בעיני הרפואה הסינית

הגורמים להיווצרות סוכרת על פי הרפואה הסינית
  1. תזונה לא נכונה
  2. מתח נפשי ורגשות בלתי מאוזנים
  3. אקלים
  4. היחלשות תמצית הכליות (ג'ינג)
 
  1. תזונה לא נכונה
  1. אכילת יתר של מוצרי חלב, מזון שומני וסוכרים פשוטים: גלידות, מיצים, חטיפים, מזון שמן. מזון מסוג כזה מייצר לחות המחלישה את הטחול השונא קור ולחות. תפקודו עלול להיפגע ולגרום לתנגודת אינסולין. ראוי לציין, כי ישנם חולי סוכרת שאכילת מזון מטוגן גורמת להם לעליית סוכר, למרות שהם לכשעצמם אינם שמנים.
  2. אכילת יתר של מזון מחמם או מקרר – מזון ושתייה קרים ישירות מהמקרר כמו אבטיח, מלון ובננה, מחלישים את הטחול ופוגעים ביכולתו לייצר צ'י ( אנרגיית החיים) ולהפיץ אותו לאיברים אחרים. פלפל שחור, פלפל חריף ובשר הינם דוגמאות למאכלים מחממים המייבשים ופוגעים בנוזלי הגוף.
  3. אכילת יתר או חוסר באכילה – מתחים נפשיים גורמים לאכילת יתר בלתי מבוקרת ולהשמנה. הטחול עלול להיחלש, נוצר מצב של תקיעות מזון בקיבה ועלול להתפתח חום בקיבה. לעומת זאת, חוסר אכילה גורם למצב בו הגוף אינו מקבל את חומרי התזונה החיוניים, הצ'י והיין (החלק הקר) נחלשים.
  4. מזון לא נקי – תולעים חודרים לגוף דרך הפה עם המזון ועלולים לגרום להפרעות במערכות הגוף השונות: שלד ושרירים, עור, מערכת הרבייה.
 
  1. מתח נפשי ורגשות בלתי מאוזנים
קשיי פרנסה, בריאות, אינטריגות במקום העבודה, בעיות בזוגיות, חינוך ילדים עלולים לגרום למתחים נפשיים. תחושת התסכול והכעס המצטברת גורמת לחסימה של הכבד ולהפרעה בתנועת אנרגיית הכבד. הכבד עלול לפלוש לטחול ולקיבה, להחליש אותם ולהפריע לתפקודם התקין. האנרגיה התקועה יוצרת חום העלול לגרום לחום בקיבה ותחושת רעב המתבטאים ביובש בפה ולחוסר יין וצ'י בכליות. מצב נפשי לא רגוע משפיע על רמת הסוכר.
 
  1. אקלים
ישנן מחלות המתפתחות בעקבות חשיפה לרוח, גשם, קור וחום קיץ. כאשר מחולל מחלה מסוג כזה חודר לגוף ואינו מוצא ממנו, הישארותו עלולה להביא להתפתחות הסוכרת.
 
  1. היחלשות תמצית הכליות
תמצית הכליות חיונית לגדילה ולחיזוק הגוף, השלד השרירים ואיברים פנימיים. תמצית זו מאוחסנת בכליות ובהיותה בעלת אופי נוזלי זורמת במקומות נוספים בגוף, אך בעיקר בשמונת המרידיאניים המיוחדים.
 
התמצית משמשת בסיס לייצור צ'י הכליות ולכן  מחסור בתמצית יוביל למחסור בצ'י הכליות, ושילוב זה עלול לגרום לסוכרת.
 
סיווג על פי סינדרומים
אצל מרבית חולי הסוכרת אפשר לצפות במאפיין אחד או יותר של חוסר יין, חוסר יין מאופיין ע"י הסימפטומים הבאים: צמא, יובש בפה או בגרון, צואה יבשה או עצירות, דופק מהיר, לשון אדומה ללא כיסוי וחריצים על גבי הלשון. גם בסינדרומים שבד"כ אין בהם יובש, צמא וסימני חום, כגון חולשת טחול, ייתכן ויראו תסמינים אלו בגלל הסוכרת.
תסמינים עיקריים:
  1. חום ויובש בריאות - החום והיובש הממוקמים מעל הסרעפת גורמים לתפקוד לקוי של הריאות, ועל כן ישנה השפעה על יכולתן להניע נוזלים ולספקם לגוף. עיקרון טיפולי הוא לטהר חום מהריאות, ללחלח יובש ולייצר נוזלי גוף.מערך תזונה כללי: יש להימנע ממזון מייבש כמו מזון וצמחים מרים, תבלינים ריחניים כמו הל ובזיליקום, להימנע מהכנת מזון בגריל, צלייה וייבוש. כדי להכין את מרבית המזון בצורת מרקים, דייסות ותבשילים ולהימנע מארוחות ליליות.מומלץ לאכול פירות וירקות כמו אגס, אפרסק, אבטיח, עגבניה, בננה, טופו, שורש אספרגוס, טחינה, קנה סוכר ואצות כמו ספירולינה וכלורולה.פורמולות אפשריות: א. פורמולה המנקה חום, מייצרת נוזלים, מבססת צ'י ומוסתת את הקיבה. ב. פורמולה המחזקת צ'י, מייצרת נוזלים משמרת יין ועוצרת הזעה.
 
  1. אש בקיבה. תסמינים: צמא, השתנה אך בעיקר רעב מתמיד, אי נוחות או כאב עמום בבטן, ירידה במשקל, צמא למשקה קר. העיקרון הטיפולי הוא לטהר חום מהקיבה, להזין נוזלים וללחלח יובש.מערך תזונה כללי: יש להימנע מארוחות ליליות וממזון מחמם ומייבש, מומלץ לאכול מזון המכיל נוזלים רבים כמו דייסות, מרקים ואוכל מבושל. מומלץ לצרוך מזונות מחזקי יין מקררים וניטרלים כמו חיטה, אורז, טופו, עגבניה, מלפפון, סלק אדום, תפוח אדמה, בטטה, ארטישוק ירושלמי, בננה, מלון, אגסים, תפוחים, פרי הדר ומוצרי חלב. כדי להימנע מפלפל חריף, בצל, שום, אגוזים, קפה, אלכוהול, חרדל, כמון, ג'ינג'ר, שמיר, פטרוזיליה, בזיליקום וכן להימנע מעישון.פורמולה אפשרית: פורמולה המייצרת נוזלים ומכוונת צ'י מורד למטה.
 
  1. חוסר יין בכליות – תסמינים: שתן תכוף, פה יבש, צמא, כאבי גב תחתון, חולשת ברכיים, דופק מהיר ודק. העיקרון הטיפולי חיזוק יין הכליות.מערך תזונה כללי: יש להימנע ממזון מחמם ומייבש, מקפה ומעישון ומתבלינים חריפים. מומלץ להכין את המזון בצורת מרקים, דייסות ותבשילים רטובים. מומלץ להשתמש בזרעי שומשום שחורים, טופו, פולי סויה, שעועית, מש ונבטי מש, שעועית שחורה ויבישה, שעועית ירוקה, תפוח אדמה, שורש אספרגוס, סרדינים. כאשר סימני החום והיובש חמורים מומלץ לצרוך פירות וירקות מקררים המכילים נוזלים כדוגמת אבטיח, מלון, אננס, מנגו, תפוז עגבנייה ומלפפון.
 
  1. חוסר יאנג בכליות – תסמינים: שתן רב וצלול, האדם משתין יותר ממה שהוא שותה, רתיעה מקור, פחות רצון לשתות, חולשת קור בברכיים ובגב התחתון, לשון חיוורת, גוון פנים כהה. העיקרון הטיפולי הוא חיזוק יאנג והזנת הכליות.מערך תזונה כללי: יש להימנע מרוב המזונות הקרים וממרבית הפירות וממזון חי, יש לאדות את המזון לאפות ולבשל. אם אין סימני ליחה ולחות אפשר לטגן או להקפיץ את המזון במעט שמן סויה. על מזונות המחממים את יאנג הכליות נמנים חילבה, פלפל שחור, ג'ינג'ר יבש, קליפת לימון, בצל, שום בזיליקום פלפל אדום חריף, כרישה, קינואה, סלמון, אורז מלא. חשוב מאוד להיזהר מלהשתמש במלח.  
 
  1. חולשת טחול – תסמינים: עייפות, חולשה, צואה רכה או שלשול, בטן נפוחה. העיקרון הטיפולי הוא חיזוק צ'י הטחול.מערך תזונה: מזונות חמימים. אין לצרוך מזון נא מהמקרר, רצוי להשתמש במזון מחזק הכולל את רוב הפחמימות המורכבות ומזונות מסוימים מהחי אשר עדיף שיהיו מתוקים וחריפים, המזונות המומלצים הם: ירקות העשירים בפחמימות כמו גזר, בטטה, דלעת, שעועית ירוקה, לפת, תפוח אדמה, אפונה, סלק אדום. יש לבשל את הדגנים היטב: אורז מתוק, כוסמת, קינואה, תירס. ירקות ותבלינים חריפים: בצל, כרישה, פלפל שחור, קינמון, בזיליקום, שומר. כמו כן, ניתן להשתמש בכמות קטנה ומבושלת היטב של מזון מהחי, כדוגמת טונה, אנשובי, עוף, בקר. בין מוצרי החלב ניתן לצרוך כמויות קטנים של מוצרים שעברו תהליכי תסיסה כמו יווגרט, לבנה קוטג' וכדומה.
 
  1. לחות חמה – מאופיין ע"י צמא ללא רצון לשתות הרבה, רעב ללא רצון לשתות הרבה, טעם ומר ותחושת דביקות בפה, תחושת מליאות בבטן העליונה, תחושת כבידות. כיסוי הלשון צהוב ודביק והדופק מתגלגל. תסמינים אלה מאפיינים סוכרת מסוג 2 המתחילה מגיל מבוגר אצל אנשים הסובלים מעודף משקל, העיקרון הטיפולי נעוץ בניקוז לחות וטיהור חום.
 
  1. חסימת צ'י ודם – כאב בחזה, בגפיים או במקום אחר, חסימות כלי דם, דימומים, גוון לשון כהה. חסימת דם מאפיין מצב מתקדם של סיבוכי הסוכרת. העיקרון הטיפולי הוא להניע צ'י ודם ולתמוך בצ'י וביין.
 
  1. חסימת צ'י הכבד – עצבנות, יציאות הנראות כגללים של עיזים, שלשול אם הכבד פולש לטחול, עצירות אם הכבד פולש לקיבה. בנוסף ייתכנו לחץ באזור הצלעות או החזה. העיקרון הטיפולי הוא הנעת צ'י הכבד והרגעת הנפש.
 

לסיכום, ישנה חשיבות מרובה באבחון הסוכרת על פי הסינדרומים על מנת להתאים לה את התזונה הנכונה, נקודות הדיקור, והפורמולה הצמחית.
 
ניר גודינגר - טיפול אורתופדי אלטרנטיבי, עיסוי הוליסטי ורפואי, התמחות מיוחדת במפרקים.    |     טלפון:  054-6387294  |   nir@relive.co.il
.